Roedelgedrag en rangorde

Honden zijn roedeldieren. Rangorde binnen een roedel is zeer belangrijk en iedere hond dient zich hieraan te houden. Doordat wij honden als huisdieren houden, maken wij automatisch onderdeel uit van het roedel.
U weet waarschijnlijk dat u de positie van roedelleider moet innemen om te kunnen voorzien in de behoefte van uw hond en probleemgedrag te voorkomen.

De meeste gedragsproblemen ontstaan doordat de baas de rol van roedelleider niet goed op zich neemt. Hierdoor ontstaat er een situatie waarbij de rol van roedelleider opgevuld moet worden en de hond instinctief die rol op zich neemt. Maar hoe zorgt u als baas er nou voor dat uw hond u als roedelleider ziet?

Hieronder sommen we een aantal regels op waarmee u kunt laten zien dat u de roedelleider bent.
• U als roedelleider eet altijd als eerste. Bereidt het eten van u en dat van de hond in het bijzijn van de hond klaar maar ga vervolgens eerst zelf eten. Voor de hond is het direct duidelijk dat hij lager in rang staat dan u. Als u helemaal klaar bent met eten, dan mag de hond eten. Heeft u meerdere honden? Geef dan de hond die zich het rustigst gedraagt als eerste eten voordat u de andere hond(en) eten geeft. Hierdoor leren ze dat als ze willen eten, ze rustig moeten zijn

• Wanneer u wilt spelen met de hond, zorg er dan voor dat u het spel start en ook beëindigt. Speelt u een spelletje waar kracht bij komt kijken zoals een trek spelletje, zorg er dan voor dat u altijd wint en laat uw kinderen dit soort spelletjes niet met de hond spelen. Wanneer uw hond dit soort spelletjes initieert en ook nog wint dan weet hij direct dat hij sterker is en kan u gaan uitdagen voor de rang van roedelleider. Het beëindigen van een spelletje doet u door het speelgoed buiten het bereik van de hond te leggen. Uiteraard kunt u uw hond daarna rustig een bot geven

• Gaat u naar buiten of naar boven dan bent u degene die als eerste door de deur loopt of de trap oploopt

• Tijdens het uitlaten loopt de hond naast of achter u en u bepaalt waar u heen gaat. Om het interessant te houden raden wij aan niet elke keer hetzelfde rondje te lopen

• Train met uw hond. Het laten luisteren van uw hond helpt bij het voorkomen van ongewenst gedrag

• Als u uw hond wilt knuffelen raden wij aan om de hond naar u toe te roepen en dan pas aandacht te geven. Een roedelleider gaat namelijk nooit naar de volgers toe.

Als roedelleider bent u verantwoordelijk voor de welzijn van uw roedel en het vervullen van de behoeftes van ieder lid. Dat geldt ook voor uw hond. Alleen een paar keer per dag een rondje lopen is voor de meeste honden niet voldoende. De energie die ze hierdoor opkroppen kan zich uitten in ongewenst gedrag.
Honden zijn gewend om voor hun eten te werken, geef uw hond dus een doel. Dat kan het apporteren van een bal zijn, spoorzoeken, een rugzak dragen, etc.

Honden, kinderen en de rangorde

Kinderen tot de leeftijd van 12 jaar zullen in de ogen van de hond nooit een roedelleider zijn. Wanneer u als ouder aanwezig bent zal de hond uw kind als ranghogere beschouwen maar zodra de hond alleen met kinderen is, zijn de kinderen altijd lager in rang. Dit is de reden dat veel kleine kinderen zonder aanleiding gebeten worden door een hond die normaliter nooit wat doet.

Wij mensen zien de aanleiding vaak niet maar voor honden is het heel normaal om te corrigeren als een lid van de roedel die lager in rang staat zich misdraagt. U als roedelleider moet dit soort situaties zien te voorkomen door ervoor te zorgen dat kleine kinderen nooit alleen zijn met de hond.

Het is verstandig om zowel uw kinderen als de hond te trainen in de omgang met elkaar. Dit kan in de toekomst veel ellende voorkomen. Dog’s best friend helpt u hier graag bij. Kijk op onze website onder het kopje ‘hondentraining voor en met kinderen’ wat wij voor u kunnen betekenen.

Facebooktwitter