Het commando ‘zit’

Het commando ‘zit’ is een van de eerste dingen die honden leren. Dit is ook direct het makkelijkste commando om te leren en komt in veel situaties van pas. Wanneer uw hond zit wacht hij tot u hem verteld wat er vervolgens gaat gebeuren, denk bijvoorbeeld aan het oversteken van een drukke weg, wanneer u zijn eten klaarmaakt of wanneer u op uw kinderen staat te wachten op het schoolplein.

Uw hond leren zitten is vrij makkelijk en gaat als volgt.

N

Stap 1

Zorg er allereerst voor dat uw hond niet net heeft gegeten, anders is de kans groot dat hij helemaal geen interesse heeft voor de snoepjes. Ook is het belangrijk dat uw hond actief is, vooral pups hebben weinig aandacht als ze moe zijn van het spelen.

N

Stap 2

Pak wat lekkere snoepjes waar uw hond echt gek op is. Pups moeten zachte snoepjes krijgen voor hun jonge gebit. In de dierenwinkel zijn allerlei kleine beloningssnoepjes te krijgen. Onze voorkeur gaat uit naar snoepjes met natuurlijke ingrediënten. Zorg ervoor dat de snoepjes heel klein zijn, het gaat niet om de hoeveelheid maar meer om de smaak.

N

Stap 3

Neem een snoepje tussen uw duim en wijsvinger en houdt het snoepje voor z’n neus zodat hij de geur ruikt en zijn aandacht naar het snoepje gaat. Beweeg daarna uw hand van zijn neus langzaam omhoog tot boven zijn kop. Hierdoor gaat zijn neus omhoog en zijn kont automatisch naar beneden.

N

Stap 4

Zodra uw hond zit geeft u het commando ‘zit’. Geef hem direct het snoepje en prijs hem de hemel in.

N

Stap 5

 Herhaal deze handeling een paar keer achter elkaar. Vooral voor pups is dit zeer intensief dus is een paar keer meer dan voldoende. Zorg dat u altijd positief afsluit, dat wil zeggen dat u afsluit als uw hond het commando voor de laatste keer goed heeft uitgevoerd.

Het kan zijn dat dit niet direct werkt en dat uw hond juist gaat springen om het snoepje te krijgen of achteruit loopt. In dit geval beweegt u uw hand terug naar de begin positie ‘voor de neus’ en wacht tot de hond uit zichzelf naar het snoepje toekomt. Probeer het dan opnieuw. Uw hond zal snel genoeg door hebben dat springen, achteruitlopen of welke andere actie dan zitten niet het gewenste effect zal hebben.

Wanneer uw hond de oefening goed kan kunt u dit op verschillende plekken gaan oefenen. Denk aan het park, verschillende plekken in huis of de tuin, voordat u zijn eten geeft, etc. U zult zien dat uw hond binnen de kortste keren door heeft wat u van hem verlangt.

Zodra uw hond het commando ‘zit’ onder de knie heeft en uw hond iedere keer gaat zitten als u dat vraagt, kunt u verder met het commando ‘af’.

Hebt u alles geprobeerd en luistert uw hond toch niet zoals u graag zou willen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

Contact opnemen

Wil je meer informatie over onze hondentrainingen of een afspraak maken? Neem dan contact op via onderstaande formulier

of bel ons op 06-40978252