Hyperactieve hond…of toch niet?

Waarom is mijn hond hyperactief?

“Mijn hond is hyperactief”. Een kreet die we tegenwoordig steeds vaker horen. Maar is uw hond inderdaad hyperactief en wat kunnen we er tegen doen?

Wanneer uw hond zich overenthousiast of opgewonden gedraagt, komt dit vaak door verveling en een gebrek aan stimulans. De meeste honden in Nederland worden regelmatig uitgelaten, maar is drie keer per dag een halfuurtje wandelen voor een hond genoeg? Het antwoord is heel simpel nee!

Honden hebben behoefte aan zowel lichamelijke als geestelijke activiteiten. Wanneer we niet in deze behoeften voorzien, kan hyperactief of overdreven opgewonden gedrag ontstaan. Vooral de geestelijke activiteiten worden door veel hondeneigenaren onderschat. U kunt zich voorstellen dat als een hond elke dag dezelfde route loopt als hij uitgelaten wordt, dit ontzettend saai is.

Wat kunnen we doen om aan de lichamelijke en de geestelijke behoeften van een hond te voldoen?

Neem verschillende routes tijdens het uitlaten.

Elke dag hetzelfde rondje is voor een hond ontzettend saai. Uw hond weet precies welke afslag hij moet nemen….eigenlijk heeft hij u helemaal niet nodig om het rondje te lopen en weer thuis te komen.

Neem daarom eens een andere route of laat u hond eens in een heel ander gebied uit. Zowel lichamelijk als geestelijk is dit heel intensief voor een hond. Hij weet namelijk niet waar hij naar toe gaat, en zal dus op u (de roedelleider) moeten letten om te weten welke kant op te gaan. Er hangen allerlei onbekende geurtjes in de lucht en de omgeving is onbekend waardoor uw hond inspanning moet leveren om dit alles te ontdekken.

Geef uw hond wat te doen tijdens het wandelen.

Het is natuurlijk onmogelijk om elke keer een andere route te nemen tijdens het wandelen. De keren dat u het oude vertrouwde rondje loopt kunt u uw hond een taak geven. Laat uw hond bijvoorbeeld apporteren of zwemmen. Woont u ergens waar uw hond continu aan de lijn moet lopen, gebruik dan een hondenrugzak en laat uw hond wat dragen. Hierdoor is uw hond geconcentreerd op de taak die u hem heeft gegeven en gebruikt hij zijn energie om deze taak uit te voeren.

Train uw hond tijdens de wandeling.

Gehoorzaamheidstraining of het leren van trucjes is voor een hond zeer vermoeiend. Nadenken voor een hond kost namelijk veel meer energie dan een stuk wandelen, rennen of zwemmen. Doe dus eens wat oefeningen tijdens het wandelen. De meest simpele commando’s kunt u veel uitdagender maken. Neem nou het commando ‘hier’. Door allerlei afleidingen tussen u en uw hond te plaatsen voordat u hem roept, maakt u deze simpele oefening ontzettend uitdagen voor uw hond.

Ik geef mijn hond genoeg activiteiten op lichamelijk en geestelijk gebied maar hij is als nog hyperactief in huis…..wat kan ik doen?

In sommige gevallen is hyperactief of vervelend gedrag aangeleerd. Wanneer uw hond in een bepaalde periode zijn energie niet goed kwijt kon, kan het zijn dat u hem aandacht heeft gegeven wanneer hij vervelend gedrag vertoonde. Of dit negatieve of positieve aandacht is geweest maakt voor de hond niet uit…aandacht is aandacht.

Besteed geen aandacht aan gedrag waar u het niet mee eens bent. Wanneer u dat wel doet, versterkt u het gedrag alleen maar. U zult merken dat als uw hond ongewenst gedrag vertoond, en u hem niet aankijkt, aait of tegen hem praat, het gedrag vrij snel zal veranderen.

Tot slot

Heeft u alles al geprobeerd en lijkt niets te helpen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

Facebooktwitter