Overbeschermend gedrag bij honden

De meeste mensen vinden het een prettig idee als hun hond ze beschermd bij gevaar. Maar wat als een hond hierin doorslaat door bij elk geluidje te blaffen of te grommen als iemand op straat voorbij loopt of überhaupt bij u in de buurt komt?
Wanneer uw hond dit soort gedrag vertoond, zijn dat tekenen dat uw hond te beschermend is.

De oorzaak van dit gedrag

Vanuit zijn instinct wil de hond de roedel beschermen en waarschuwen voor potentieel gevaar. Maar, en dit is heel belangrijk, de roedelleider bepaalt of er actie ondernomen wordt.
Honden hebben behoefte aan een baas die ze duidelijkheid geeft in wat wel en niet mag, en hoe om te gaan met bepaalde situaties…leiderschap dus. Wanneer wij hierin niet duidelijk zijn zal de hond ons niet zien als zijn roedelleider, en bij gebrek aan een roedelleider zal hij deze positie over nemen.

Voorbeelden

Honden kopiëren gedrag en gevoel. Bent u bijvoorbeeld bang of nerveus, dan zal uw hond dat direct aanvoelen en dit gevoel kopiëren. Wanneer u dus ’s avonds op straat loopt en u zich niet veilig voelt, dan voelt uw hond zich ook niet veilig en zal hij een beschermende houding aannemen. Iedereen die op dat moment enigszins in de buurt komt, is dus een potentieel gevaar.

Jaloezie: iedere hond heeft 3 dingen nodig; beweging, discipline en liefde. Wanneer u de hond voornamelijk liefde geeft kan dit leiden tot beschermend gedrag. Uw hond vind het namelijk wel prettig dat hij niks hoeft te doen voor al die koekjes en knuffels en zal de bron, u dus, hiervan dus beschermen tegen iedereen die dit van hem kan afpakken.

Baby’s en kleine kinderen: dit voorbeeld zal voornamelijk opgaan voor andere honden. Wanneer u met uw kind of baby buiten loopt, zullen sommige honden het niet accepteren als andere honden daarbij in de buurt komen.
Reden hiervan is dat kleine kinderen en baby’s, net als pups, beschermd moeten worden en het in de natuur niet geaccepteerd wordt als een vreemde hond daar zomaar bij in de buurt komt. Als u hier dus niet op reageert zal uw hond reageren.

Het gedrag voorkomen of corrigeren

Het beschermende gedrag van uw hond komt omdat hij de rol van roedelleider op zich heeft genomen. De makkelijkste manier om dit gedrag te veranderen is door zelf de positie van roedelleider in te nemen.
Uw hond heeft behoefte aan duidelijkheid. Maak dus duidelijk wat u van uw hond verwacht, regels waar hij zich aan moet houden en duidelijkheid over wat hij wel en niet mag doen.

Als uw hond het niet accepteert dat andere gezinsleden bij u in de buurt komen, ziet uw hond u als zijn eigendom. Ook hierin is het belangrijk de hond regels en beperkingen op te leggen. Daarnaast kunt u de ruimte om u heen claimen. Uw hond mag bij u liggen als u hem roept, niet als de hond besluit om tegen u aan of bovenop u te gaan liggen.
Hierdoor creëert u meer ruimte voor andere gezinsleden om bij u in de buurt te komen, zonder dat uw hond het gevoel heeft u te moeten beschermen.

Blaffen als er iemand voor de deur staat mag, maar u bepaalt wanneer het genoeg is. Blijf in alle gevallen zelf rustig, als u tegen uw hond gaat schreeuwen zal dat alleen maar averechts werken. Blijf dus rustig en maak duidelijk wanneer de hond moet stoppen.

Beloon goed gedrag

Honden vertonen het gedrag wat voor hen het meeste oplevert. Beloon dus alleen het gewenste gedrag. Dit is de reden dat veel honden tegen mensen opspringen, van pup af aan worden ze geaaid zodra ze tegen iemand opspringen, we belonen dus eigenlijk dit gedrag.

Voorbeeld: Wanneer er wordt aangebeld en uw hond blaft, roept u hem terug. Als hij dan netjes gaat zitten wachten tot u de deur opent, beloont u dat gedrag.

Heeft u bovenstaande dingen geprobeerd maar heeft u toch nog vragen of komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op, wij staan altijd voor u klaar!

Facebooktwitter