Misschien wel het meest bediscussieerde onderwerp op het gebied van het op opvoeden van honden.
Wanneer dit onderwerp besproken wordt, lopen de gemoederen al snel hoog op.
De een zegt dat je de baas moet zijn over je hond omdat die anders de positie van roedelleider over probeert te nemen, de ander zegt dat dit volledig achterhaald is en je meer een ‘vriend’ van je hond moet zijn….. maar is het allemaal wel zo zwartwit?

De reden dat de tegenstanders van deze theorie zo fel reageren op de term ‘roedelleider’ is omdat deze term geassocieerd wordt met een manier van opvoeden waarbij je d.m.v. dominantie een hond opvoedt.
Het woord ‘dominant’ of ‘dominantie’ heeft een hele negatieve lading, maar is het daadwerkelijk wel zo negatief als veel mensen denken?

Laten we de betekenis van de woorden ‘dominantie’ en ‘roedelleider’ eens definiëren:

Dominant

betekenis: overheersend

Iedere hondeneigenaar is in zekere mate dominant. U bepaalt namelijk wanneer uw hond eet, wordt uitgelaten, speelt, slaapt, etc. Dit zijn allemaal voorbeelden van overheersend gedrag. In dit geval is dat juist positief want met dat gedrag voorzie je in de behoefte van uw hond.

Dat betekent echter niet dat je dominantie moet gebruiken om je hond wat aan te leren. Positieve bekrachtiging werkt sneller en is op de lange termijn veel effectiever.

Roedelleider

Roedel: hechte, met elkaar samenlevende groep lopend wild. (herten, wolven, honden)
leider: iemand die leidt, stuurt, aanvoert

Hoe je het ook wendt of keert, iedere groep heeft een leider nodig die sturing aan de groep geeft.
Dat wil niet zeggen dat de leider van een groep zijn wil oplegt om groepsleden dingen te laten doen die ze niet willen. Nee, dat wil alleen maar zeggen dat er één iemand moet zijn die groep sturing geeft zodat het gezamenlijke doel gehaald kan worden.
Kijk maar eens naar onszelf, wij leven namelijk ook in groepen.

  • Waar zou een bedrijf zonder managers of directeur zijn? Hoe lang zou een bedrijf winstgevend zijn en ervoor kunnen zorgen dat alle werknemers hun salaris krijgen zodat ze boodschappen kunnen kopen en de hypotheek/huur kunnen betalen?
  • Wat zou een voetbalelftal zijn zonder trainer/coach?

Honden leven, net als veel andere diersoorten, in groepen. Wij mensen hebben daar het woord ‘roedel’ aan gekoppeld maar een hond weet niet wat een roedel is. Het enige wat de hond weet, is dat hij de groep nodig heeft om te overleven en iedereen in die groep een bepaalde taak heeft om de groep zo sterk mogelijk te maken.

Uw hond heeft dus behoefte aan duidelijkheid en aan een leider die ervoor zorgt dat er zowel in zijn fysieke als mentale behoeftes wordt voorzien. Dat houdt dus ook in dat iedereen in de roedel zich aan bepaalde regels houdt.
De regels waar uw hond zich aan moet houden kunt u uiteraard zelf bepalen. Het totale pakket van liefde, eten, veiligheid, regels, beperkingen, etc., zorgt ervoor dat uw hond precies weet waar hij aan toe is en wat er van hem verwacht wordt, dit creëert rust en vertrouwen en zal een hoop ongewenst gedrag voorkomen.

Is de roedelleider methode achterhaald?

De methode zoals bedacht in de jaren ’70 van de vorige eeuw is naar mijn mening achterhaald.

Dat neemt niet weg dat uw hond behoefte heeft aan iemand die laat zien wat er van hem verwacht wordt, wat wel en niet mag, die zorgt voor veiligheid, eten, liefde, structuur en rust.
In mijn ogen is een roedelleider iemand die zijn hond dit alles geeft. Iemand die het respect en vertrouwen van zijn hond(en) verdient en niet afdwingt.

Facebooktwitter